Duurzaamheid

Onze duurzame missie

Wanneer is een schoen of sneaker echt duurzaam? Schoenenmerken of -winkels roepen namelijk al snel dat ze ‘groene’ of duurzame producten maken. Maar is dat echt zo? En waar baseren ze dat op?

Wij van de Mulders willen een duidelijk verhaal vertellen. Daarom hebben 5 duurzame speerpunten gemaakt.  

  1. koop duurzame schoenen
  2. onderhoud je schoenen
  3. repareer je schoenen
  4. doneer oude schoenen
  5. recycle oude schoenen

1.        Duurzame schoenen

Wanneer zijn jouw nieuwe schoenen of sneakers duurzaam? Wij letten op de materialen waar schoenen van zijn gemaakt, hoe het wordt gemaakt en of het gerecycled is.

Al eeuwen dragen mensen schoenen of kleding van leer. Leer is een duurzaam materiaal omdat het sterk is en lang meegaat. Leer is een afvalproduct en daardoor heel geschikt om schoenen van te maken.

Om van een dierenhuid leer te maken, wordt het gelooid met hulpstoffen. Sommige merken doen dit met enge chemicaliën. Dat willen wij natuurlijk niet. Het merk Think! looit leer met natuurlijke looistoffen zoals hout, bladeren of schors. Briljant.

Wil je geen dierlijk leer dragen, dan zijn er goede alternatieven. Denk aan natuurlijke materialen zoals organisch katoen, natuurlijk rubber, kurk of leer gemaakt van fruitafval. Oftewel vegan leer. Deze materialen kosten veel minder energie om te maken en zijn goed afbreekbaar als het in de natuur terecht komt. 

2.        Onderhoud je schoenen

Jouw schoenen onderhouden is een goed idee. Veel onderhoudsmiddelen bevatten PFAS. Dit chemische stofje maakt schoenen water- en vuilafstotend. Het grote nadeel is dat het niet afgebroken kan worden en altijd aanwezig blijft in het milieu. Dat is een groot probleem. 

Daarom kiezen wij voor PFAS vrije producten. Dat is goed voor je schoenen, voor jou én het milieu. 

3.        Repareer je schoenen

De wereld wordt niet beter van méér nieuwe schoenen kopen. Wel van schoenen langer dragen. Als ze kapot zijn, probeer ze dan eerst te repareren. 

Onze vienden van Sisanovic Shoe Cleaning zijn ware magiërs. Zij geven jouw geliefde schoenen een echte make-over en maken ze weer zo goed als nieuw. 

4.        Doneer oude schoenen

Zijn je schoenen versleten? Gooi ze dan niet weg. Super zonde namelijk. Als je ze bij ons in de winkel doneert, dan halen onze vrienden van Fast Feet Grinded ze op. Zij gooien de schoenen in hun high tech recyclinginstallatie. Van oude schoenen maken zij dan weer nieuwe vloeren. Briljant.

Het resultaat van de recycling vind je bij ons in de winkel. We zeggen het niet vaak, maar als je binnenkort bij ons langskomt, kijk dan eerst even naar beneden naar de vloer, in plaats naar de schoenen.

4.        Recycle oude schoenen

Heb jij ze ook in de kast staan? Die mooie schoenen met bijzondere herinneringen, die je nooit meer draagt? Omdat ze eigenlijk te klein, te groot of te smal zijn? Deze pareltjes verdienen het om vaker gedragen te worden. Daarom organiseren we iedere maand een tweedehands markt met unieke schoenen, die het verdienen om vaker gedragen te worden.